Contoare individuale de energie termica pana in 2016
Legea nr.121/2014 privind eficienta energetica, intrata in vigoare de la 04.08.2014, creeaza cadrul legal pentru elaborarea si aplicarea politicilor nationale privind eficienta energetica. Astfel, se doreste ca pana in 2020 consumul de energie sa se reduca cu 19 %.
Cele mai importante prevederi
- Contor la fiecare apartament sau repartitor pe fiecare calorifer din casa
Conform alineatului 5 din articolul 10, “In imobilele de tip condominiu racordate la sistemul de alimentare centralizata cu energie termica este obligatorie montarea contoarelor pana la 31 decembrie 2016 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru incalzire/racire si apa calda la nivelul fiecarui apartament sau spatiu cu alta destinatie. In cazul in care utilizarea de contoare individuale nu este fezabila din punct de vedere tehnic sau nu este eficienta din punctul de vedere al costurilor este obligatorie montarea repartitoarelor individuale de costuri pe toate corpurile de incalzire din fiecare unitate imobiliara in parte”.
Asta inseamna ca sistemul de distribuire a energiei se va schimba pe orizontala, montandu-se contoare pentru individualizarea consumului la intrarea in apartament sau se va ramane la sistemul distributiei pe verticala, fiind obligatorie montarea repartitoarelor pe fiecare calorifer din apartament.
- Fiecare bloc sa aiba un contor de energie termica
Alineatul 4 din articolul 10 prevede “ In cazul in care incalzirea/racirea sau apa calda pentru o cladire sunt furnizate din sistemul de alimentare centralizata cu energie termica, este obligatorie montarea contoarelor de energie termica in punctele de delimitare/separare a instalatiilor din punctul de vedere al proprietatii sau al dreptului de administrare.”
Asta inseamna ca fiecare bloc trebuie sa detina un contor propriu, iar furnizorul de energie termica trebuie sa il ia in considerare.
Avantajele si dezavantajele prevederilor de mai sus
Amplasarea unui contor in dreptul fiecarui apartament de bloc vine cu un avantaj major : fiecare proprietar raspunde individual de plata sau neplata facturilor. Astfel, exista posibilitatea intreruperii agentului termic individual pentru cei care nu isi platesc facturile fara a-i afecta pe cei care platesc la timp. O astfel de schimbare este foarte benefica, dar costisitoare, datorita costului ridicat al montarii tevilor si contoarelor.
Cea de-a doua varianta, montarea pe fiecare calorifer din apartament a unui repartitor, vine cu costuri mai mici pentru locatari, dar problema rau-platnicilor ramane, ei neputand fi exclusi din sistem fara afectarea tuturor proprietarilor. Pierderile fiind impartite tot pausal.