In caz de nereguli intr-o asociatie de proprietari, amenzile pot fi suportate chiar de locatari

Contabilitatea unei asociatii de proprietari nu trebuie sa fie un aspect ignorat de catre locatari. Se poate intampla ca unii administratori de bloc sa fraudeze sistemul (furturi, nedistribuiri… etc) sau sa omita din neatentie sau din necunostinta de cauza anumite elemente importante, precum si sa realizeze calcule incorecte, atragand astfel amenzi. Amenzile pot fi suportate chiar de locatari.

Tu stii care sunt datoriile asociatiei tale de locatari? Stii ce salariu are personalul din administratie? Asociatia de locatari a depus la timp situatia contabila? A platit contributiile la stat?

Suspiciunile de delapidare pot fi inlaturate sau confirmate printr-o expertiza contabila, efectuata la cererea presedintelui asociatiei sau a locatarilor.

Conform Codului Penal, pentru actiunile de furt si delapidare, in functie de prejudiciul cauzat, se poate aplica :

–   O sanctiune administrativa, daca prejudiciul este de pana la 50.000 euro si este recuperat integral;

–   O amenda, in cazul in care prejudiciul este de pana la 100.000 euro si este recuperat integral;

–   Daca suma prejudiciata nu este recuperata integral sau daca prejudiciul depaseste 100.000 de euro, se va deschide proces de judecata ce se poate finaliza prin pedeapsa cu inchisoarea.

Conform Codului de procedura fiscala, pentru nedeclararea si nevirarea la stat a contributiilor sociale obligatorii, precum si pentru sustragerea de la plata impozitului pe profit, sanctiunile sunt urmatoarele:

“->Se sanctioneaza cu amenda contraventionala 4.000 lei la 6.000 lei daca obligatiile fiscal sustrase la plata sunt de pana la 50.000 lei inclusiv,

>Se sanctioneaza cu amenda de la 12.000 lei la 14.000 lei, daca obligatiile fiscale sustrase la plata sunt cuprinse intre 50.000 lei si 100.000 lei inclusiv,

>Se sanctioneaza cu amenda de la 25.000 lei la 27.000 lei, daca obligatiile fiscale sustrase la plata sunt mai mari de 100.000 lei, urmatoarele contraventii:

neretinerea, potrivit legii, de catre platitorii obligatiilor fiscale, a sumelor reprezentand impozite si contributii cu retinere la sursa;

retinerea si nevarsarea in totalitate, de catre platitorii obligatiilor fiscale, a sumelor reprezentand impozite si contributii cu retinere la sursa, daca nu sunt savarsite in astfel de conditii incat, potrivit legii, sa fie considerate infractiuni;

>Se sanctioneaza cu amenda contraventionala de la 1.000 lei la 5.000 lei urmatoarele contraventii:

nedepunerea la termenele prevazute de lege a declaratiilor de inregistrare fiscala sau de mentiuni;

neindeplinirea la termen a obligatiilor de declarare prevazute de lege;”

Infractiuni

“Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la un an la 6 ani retinerea si nevarsarea, cu intentie, in cel mult 30 de zile de la scadenta, a sumelor reprezentand impozite sau contributii cu retinere la sursa.”

Pentru a evita fraudarea si/sau amenzile si sanctiunile, recomand locatarilor sa apeleze la o firma de contabilitate cu experienta, care sa fie transparenta si sa ofere tuturor locatarilor acces la situatia contabila. Transparenta poate fi asigurata prin utilizarea unui program online de gestiune la care sa aiba acces toti locatarii.

Interfata online pentru accesul proprietarilor permite o multitudine de facilitati: verificarea si transmiterea lunara a indecsilor contoarelor de apa calda si rece, calculul pierderilor/plusurilor rezultate in urma transmiterii apometrelor si a inregistrarii facturilor de la furnizori, situatia cu datoriile existente catre furnizori…etc. Afla mai multe aici.

Spuneti stop pierderilor si tensiunilor si alegeti un expert contabil, care sa se ocupe de gestiunea situatiei asociatiei de locatari!

Similar Posts