Debransari legale – importanta in activitatea asociatiei

Fiecare asociatie trebuie sa se asigure ca proprietarii care doresc sa se debranseze de la sistemul comun de apa rece, apa calda, gaze sau caldura respecta intocmai procedurile legale in vigoare si doar dupa ce se primesc toate aceste dovezi, asociatia poate aplica scutirea de la utilitati.

Este foarte important acest aspect deoarece in practica se intalnesc cazuri in care proprietarii isi monteaza centrale termice fara a urma procedurile legale de debransare de la TEB, proprietari care pun un dop la teava de gaze taiata de ei sau de vreo alta persoana neautorizata, persoane care se decupleaza singure de la apa dar fac bypass si consuma tot de la asociatie, persoane care apoi solicita asociatiei sa ii scoata de la plata cu justificarea ca ei nu consuma s.a.m.d.

Atragem atentia asociatiei ca o astfel de persoana nu va fi scoasa de la plata utilitatilor, daca nu are documentele legale doveditoare ca a fost debransat de o firma autorizata in acest sens si orice alte interventii asupra instalatiilor de pe partile comune, neautorizate, pot aduce prejudicii atat asociatiei, cat si persoanelor care le-au efectuat iresponsabil.

Totodata este o practica ca dovezile prezentate unui presedinte sa nu fie predate urmatorului sau sa se piarda si asociatia sa ajunga in imposibilitatea de a dovedi aplicarea unei scutiri. Este foarte important ca asociatia sa aiba un loc unde sa se pastreze arhiva asociatiei, astfel incat oricine ar veni la conducerea sau administrarea ori in controlul asociatiei sa aiba acces la aceste documente si sa poata aplica corect scutirile.

Practica de a primi de la fostul administrator o lista de plata cu anumite scutiri si a le pune in continuare in liste, fara a solicita documentele suport este una incorecta si poate atrage raspunderea noului administrator, intrucat acesta incarca restul proprietarilor cu sumele scutite de la proprietarii pentru care nu a solicitat dovada debransarilor.

De asemenea, cenzorul asociatiei ar trebui sa primeasca aceste situatii, pentru a putea certifica distribuirile si pentru a se asigura ca totul este corect pus in practica.

Similar Posts