Intrebari frecvente asociatii de proprietari II
Proprietarii spatiilor comerciale de la parter au obligatii fata de asociatia de proprietari?
Intr-o asociatie de proprietari toate regulile si prevederile legale care se aplica proprietarilor de apartamente se aplica si proprietarilor spatiilor cu alta destinatie decat aceea de locuinta, de la parter sau de la orice alt nivel, indiferent de statutul acestora, privati sau de stat, persoana fizica sau juridica. In plus, listele de plata lunare trebuie sa ii cuprinda si pe proprietarii spatiilor cu alta destinatie decat aceea de locuinta de la parter.
Chiriasii fac parte din asociatia de proprietari? Ce drepturi au acestia in asociatia de proprietari?
Conform legii, asociatia de proprietari reprezinta interesele proprietarilor, nu si ale chiriasilor care sunt in raporturi juridice si contractuale cu proprietarii. Chiriasii pot fi mandatati de catre proprietar pentru a participa si vota in numele acestuia in adunarile generale ale proprietarilor, numai daca proprietarul respectiv este membru al asociatiei de proprietari.
Cum se poate diviza o asociatie de proprietari pe scari?
Art 5 din Legea 230/2007 , alin 2-3 prevede : In cladirile de locuinte cu mai multe tronsoane sau scari se pot constitui asociatii de proprietari pe fiecare tronson ori scara in parte numai in conditiile in care nu exista o proprietate comuna aferenta tronsoanelor sau scarilor care nu poate fi delimitata.
Cine poate convoca adunarea generala a proprietarilor?
Adunarea generala a proprietarilor ordinara sau extraordinara, poate fi convocata fie de catre comitetul executiv prin decizie scrisa conform vointei majoritatii membrilor sai, fie de catre presedintele asociatiei de proprietari sau, in situatii exceptionale, cand presedintele sau comitetul executiv refuza nemotivat convocarea, de catre cel putin 20% din numarul proprietarilor membri ai asociatiei de proprietari.
Cum se pot lua hotarari in adunarea generala a proprietarilor?
In Adunarea Generala convocata sau reconvocata, hotararile se iau prin votul majoritatii proprietarilor, membri ai asociatiei (prin acordul de asociere realizat cu fiecare proprietar) prezenti in acel moment la respectiva adunare Generala, personal sau prin reprezentant legal sau prin alte mijloace prevazute de lege sau de hotararile anterioare ale asociatiei.
Firma noastra ofera servicii de contabilitate pentru asociatiile de locatari din Bucuresti, indiferent de sector. Nu ezitati sa ne contactati la 0753 404 033 (numar gratuit in reteaua DIGI si Romtelecom).
Ce inseamna „majoritatea proprietarilor” intr-o asociatie de proprietari?
Prin majoritatea proprietarilor, indiferent de situatie, se intelege jumatate plus unu din numarul proprietarilor membrii ai asociatiei de proprietari.