Reabilitarea termica a blocurilor din Bucuresti in 2015
Conform datelor prezentate de Ministerul Dezvoltarii Regionale, la o conferinta pe tema avantajelor lucrarilor de reabilitare termica pentru imobilele de locuinte, acestea vor continua si in acest an. Peste o mie de blocuri vor fi reabilitate termic pana la sfarsitul acestui an in Bucuresti. Reprezentantul autoritatilor, Alina Stoica, a anuntat ca in perioada urmatoare se vor produce anumite modificari in procedurile privind reabilitarea termica.
“Se intentioneaza stabilirea unui procent unic de cofinantare pentru toti proprietarii, acest procent se pare ca va fi de aproximativ 25%, iar ca activitati orientative noi, am avea promovarea folosirii unor surse regenerabile de incalzire si inlocuirea corpurilor de iluminat. S-ar putea sa se introduca in ghidurile solicitantului, ca activitate eligibila, si inlocuirea lifturilor si a instalatiilor de incalzire; am avut si pe programul 2007-2013”, a spus consilierul in cadrul Ministerului Dezvoltarii Regionale, Alina Stoica.
Astfel, reabilitarea termica nu reprezinta o cheltuiala, ci o investitie.
“Chiar daca oamenii se sperie in prima faza ca au de platit coeficientul acesta, oricine isi poate face un calcul din costurile de incalzire si va vedea ca renteaza, oricum, pe durata creditului se amortizeaza. Avantajul programelor europene il reprezinta o liniste mai mare pentru proprietari si suntem convinsi ca si calitatea lucrarilor va creste, pentru ca si controlul va fi mai mare, inclusiv nu numai pe partea de hartii, dar sunt convins ca prin sondaj vor veni ulterior controale de la diferite institutii, inclusiv de la Curtea de Conturi Europeana, cu privire la amortizarea investitiei”, a afirmat presedintele Ligii Asociatiei de Proprietari Habitat, Mihai Mereuta.
Sursa: www.romania-actualitati.ro