ANAF cere insolventa asociatiilor de proprietari din Botosani

Administratia Financiara a Finantelor Publice din Botosani, pentru a-si recupera creantele, a solicitat intrarea in insolventa a sase asociatii de proprietari.

Ce spun asociatiile de proprietari?

Cele 6 asociatiile de proprietari din Botosani cer respingerea cererii formulate de ANAF motivand ca legea insolventei (85/2014) se aplica numai persoanelor juridice de drept privat care desfasoara activitati economice. Astfel, asociatia de proprietari neincadrandu-se in aceasta categorie, ea desfasurandu-si activitatea in baza legii 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari, care prevede ca asociatiile de proprietari reprezinta asocieri autonome, non profit si nu desfasoara activitati economice, avand drept scop administrarea si gestionarea proprietatii comune.

Ce spune ANAF?

ANAF Botosani si-a motivat cererea de intrare in insolventa a celor 6 asociatii de proprietari prin faptul ca ele figureaza in evidentele fiscale cu obligatii mari de plata, obligatii care nu au putut fi recuperate nici dupa somatii si popriri pe conturile asociatiilor.

Ce a decis instanta de judecata?

In prima faza, Judecatoria Botosani a dat dreptate asociatiilor de proprietari, dar decizia nefiind definitiva, putand fi atacata cu recurs. Motivatia instantei a fost: „asociatiile de proprietari s-ar incadra in dispozitiile art. 3, alin. 1 din Legea nr 85/2014 doar ca aspectele juridice, economice si tehnice cu privire la infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietate sunt reglementate de o lege speciala, fiind exceptata astfel de la dispozitiile Legii 85/2014 (…) De altfel, cererea este lipsita de finalitate odata ce existenta, infiintarea asociatiei este obligatorie iar, din inscrisurile depuse la dosar, asociatia nu detine bunuri sau capital social ce ar putea face obiectul executari in cadrul procedurii colective pentru acoperirea pasivului”.

Foarte multi proprietari de apartamente din Bucuresti se afla intr-una din situatiile de mai sus. Pentru a preveni asemenea probleme in asociatia din care faci parte, alege cea mai inteligenta si simpla varianta, alege o echipa de experti contabili impartiali, care sa tina contabilitatea asociatiei de proprietari.

Similar Posts